Släktforskarkryssning till Mariehamn

Peter Sjölund, Annika Sandén, Magnus Bergsten, Maria Granström och Sandra Englund.

Peter Sjölund, Annika Sandén, Magnus Bergsten, Maria Granström och Sandra Englund.

Den 24–25 april arrangerar tidningen Släkthistoria återigen en släktforskarkryssning mellan Stockholm och Mariehamn. Det är den sjätte i ordningen sedan premiären 2016 och kryssningarna har brukat ha omkring 300 deltagare varje år.

Det blir föreläsningar med DNA-släktforskaren Peter Sjölund, historikern Annika Sandén, Släkthistorias chefredaktör Magnus Bergsten, antikexperten Maria Granström och släktforskaren Sandra Englund samt försäljning av böcker, tidskrifter och olika digitala produkter. Deltagarna ombord på Viking Cinderella får även möjlighet att DNA-testa sig ombord och få veta mer om hur testerna fungerar.

– Jag strävar alltid efter en bra blandning av släktforskningsexperter, historiker och allmänt inspirerande personer när jag kontrakterar föreläsare. Ibland får jag bara en plötslig känsla av att en viss person skulle passa perfekt på kryssningen. I år gäller det Maria Granström, rolig och klok antikexpert på tv. Henne måste vi ha med, tänkte jag. Och så blir det nu, säger Magnus Bergsten, chefredaktör och konferencier ombord.

DNA-experten Peter Sjölund har varit med ett par gånger tidigare. Men det händer så mycket nytt inom det området, så han får återkomma.

– Släktforskarkryssningen är alltid kul och lärorik. En höjdpunkt under året, säger Bergsten.

Tidningen Släkthistoria arrangerade senast i höstas Stora historiekryssningen tillsammans med de övriga historiska tidningarna i Bonnier Publications-koncernen.

(2022-03-13)