Södermalms hus och historia

Bokomslaget

Unga och hippa Södermalm är i själva verket en av Stockholms äldsta stadsdelar med mängder av intressanta byggnader som vittnar om den långa historien.

I Södermalm. Husen – historien – människorna presenterar arkitekturhistorikern Ann Katrin Pihl Atmer och fotografen Nino Monastra 394 hus på Södermalm. Här blandas idylliska Söderkåkar med ståtliga adelspalats. Här samsas vackra malmgårdar med välbevarade industribyggnader. Och här finns mer eller mindre ombyggda flerbostadshus från över fyra sekler.

Boken är indelad i kapitlen Katarina, Sofia, Maria och Högalid, med kartor som visar var byggnaderna ligger. En guldgruva för den som vill lära känna en av Stockholms mest dynamiska stadsdelar på djupet och veta mer om husen och människorna som bott i dem.

I den här boken framträder Södermalm som det ser ut just i dag, med sin blandade bebyggelse av gammalt och nytt. Många av byggnaderna har fotograferats såväl exteriört som interiört. I ett inledande historiskt avsnitt berättar också om hur Södermalm har vuxit fram genom århundradena.

Ann Katrin Pihl Atmer är fil.dr och docent i konstvetenskap med arkitekturhistoria som specialitet. Hon har tidigare arbetat som intendent och chef för utställningsavdelningen på Arkitekturmuseet, nuvarande ArkDes. Hon har skrivit bland annat Sommarnöjen vid vattnet och Stockholms stadshus och arkitekten Ragnar Östberg. Nino Monastra arbetar som fotograf sedan mer än femtio år tillbaka, med bebyggelse- och interiörfotografering som specialitet. Han har fotograferat åt Stockholms stadsmuseum under många år och dokumenterat Stockholms arkitektur för bland andra Stockholms stad.

Ann Katrin Pihl Atmer (text) & Nino Monastra (foto):
Södermalm. Husen – historien – människorna
Bonnier Fakta
Utkom 2019