Den sextionionde årgången av Södermanlands hembygdsförbunds årsbok – Sörmlandsbygden – innehåller 13 artiklar, bl.a:
Konstskolorna i Mariefredstrakten åren kring 1880. Gripsholm och Räfsnäs ett stycke utanför Mariefred blev under några år en mötesplats för unga konststuderande som deltog i sommarkurser i friluftsmåleri. Georg Nordensvan var en av dem och han bevarade sina och vännernas teckningar från kurserna.
Tumstockarna från Mellösa spreds över världen. Tumstocken är en svensk uppfinning och under drygt 50 år var fabriken i Mellösa norr om Flen en av de stora tillverkarna vid sidan av Hultafors i Västergötland.
Björnståhl, forskare och äventyrare i 1700-talets Europa. Föräldrarna hade inte råd, men Björnståhls nyfikenhet och bildningstörst var stark. Från barndomshemmet i Näshulta tog han sig ut i Europa, träffade påven, promenerade med Voltaire, blev god vän med Sergel – och skrev initierade forskningsrapporter hem.
En ny undersökning av Nyköpingshus, med hjälp av moderna arkeologiska metoder och teknik skulle kunna ge nya kunskaper om den äldre byggnadshistorien, anser författarna till artikeln Nyköpingshus – "nyckel" till Nyköpings historia.
Sörmlands medeltida kopparberg. Landskapets medeltida bergsbruk är ämnet för en kommande avhandling i arkeologi. Med syftet att förena forskningen med dagens stora intresse för arkeologi bedrevs under sommaren 2000 en folkhögskolekurs i arkeologi – ett samarbete mellan Södermanlands hembygdsförbund, Åsa folkhögskola, Tunabergs hembygdsförening och Sörmlands museum.
Ingegerd Wachtmeister (red):
Sörmlandsbygden 2001
Södermanlands hembygdsförbunds årsbok
215 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2001