I årsboken Sörmlandsbygden 2004 skildras landskapet Södermanland ur ett kulturhistoriskt perspektiv i 14 artiklar.

Den heliga Birgittas dotter Katarina gifte sig med riddaren Eggard och sitt märkliga och gemensamma liv bodde de på Eggardsnäs. Efter dem har ingen bott där och platsen kan därför dölja intressanta fakta om livet på 1300-talet. Namnet har levt vidare hos människorna på bygden trots att det inte på länge har funnits på de allmänna kartorna.

I flera år har nu diskuterats hur stor betydelse vattenleden från Trosa och upp mot Mälaren haft i forna dagar. Nya geologiska rön stärker uppfattningen att detta har varit en mycket betydelsefull led och att något slag av maktcentrum legat nära Åkers kyrka. Teorin får stöd av andra vetenskaper. Men en rekonstruktion på en topografisk karta visar författaren den dåtida utbredningen av vattnet vilken möjliggjorde leden.

Mycket tyder på att det maktcentrum som man nu tror har legat intill Åkers kyrka kan ha hyst den inflytelserika familj ur vilken Ingvar den vittfarne kom. Fadern Emunds namn förekommer i runskrift och utgrävningar har visat att det här kan ha legat en stor bosättning. Dagens landskap är så förändrat att dess äldre historia inte går att läsa men historiska kartor avslöjar bygdens tidigare storhet.

Skandal i Sörmland! Ja, det tyckte nog många när Ester Blenda Nordström lät publicera sin bok om hur det var att vara piga på landet. Journalisten från storstaden tog anställning som piga för att i tidningen kunna berätta om hur det var att vara piga. Men det förblev inte hennes enda kontakt med landskapet. Hon kom senare att bosätta sig på landet i Sörmland.

De övriga artiklarna i Sörmlandsbygden 2004 är "Stig Åsberg – grafiker i Sörmland 1936-1944", "Sörmländska sjö- och ånamn", "Stenfynd på Södertörn", "Vilken blåsning!", "Min tid som kustartillerist åren 1940-1942", "Utö – sommarparadiset som skulle bli gruvstad 1952-1958", "Häståkare i Flen", Rena museet", "Desertörens boställe" och "Sörmlands i nyutkommen litteratur".

Årsboken Sörmlandsbygden utges av Södermanlands läns hembygdsförbund i samråd med Sörmlands museum och Stockholms läns hembygdsförbund.

Sörmlandsbygden 2004
Södermanlands läns hembygdsförbund
224 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i mars 2004.