Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944

Bokomslaget

På kvällen tisdagen den 22 februari 1944 fällde sovjetiska flygplan bomber över Stockholm, Södertälje och nära Södermanlands pansarregemente i Strängnäs. ”Varför sköt ej luftvärnet, varför gavs ej flyglarm, varför sökte ej strålkastarna få tag i det bombfällande flygplanet?” frågade pressen kritiskt.

Tre dagar senare, fredagen den 25 februari, benådades den sovjetiske spionen Vasilij Sidorenko. Han hade dömts till tolv års straffarbete. Sidorenko hade fått uppgifter om svenskt pansarförsvar av sergeant Fritiof Tobias Wallin, som tjänstgjorde – på Södermanlands pansarregemente i Strängnäs! Samtidigt med Sidorenko benådades även Alfred Rickman, den brittiske spionen som värvat chefredaktören Ture Nerman som spion, och som ertappats när han skulle spränga hamnanläggningar i Oxelösund i luften.

Vem var Vasilij Sidorenko? Hade bombningarna i februari 1944 och frisläppandet med varandra att göra? Författaren Gunnar Ståhl har grävt djupt i denna historia om en av de mest dramatiska händelserna i Sverige under andra världskriget. Det är en historia som leder till de högsta nivåerna i Sverige på den tiden.

Gunnar Ståhl är journalist och har arbetat på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Metro, Aftonbladet och en mängd andra tidningar, och dessutom Sveriges Radio och SVT.

Gunnar Ståhl:
Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944
Vaktel förlag
Utkom  2019