Föräldralösa bilder

Norrköpings stadsmuseum
28 september 2019 – 19 januari 2020

Föräldralösa bilder är en utställning om vanliga Norrköpingsmänniskors användning av bilder, fotografier och familjefilmer, då och nu – och kanske i framtiden. Men alla bilderna i utställningen är upphittade. De har hamnat på loppisar och i second hand butiker. Vilka syns på bilderna och vem tog dem? Det kanske vi inte kan få reda på men just den känslan kan vara spännande; att våra borttappade bilder plötsligt kommer tillbaka! Kanske någon känner igen dem men oftast vet vi ingenting om dem.

Utställningen använder det som sin utgångspunkt, att vi inte vet något om bildernas historia. Detta innebär ett särskilt ansvar; att ta hand om de “föräldralösa bilder” både med respekt men också med en möjlighet att skapa nya berättelser med hjälp av dem. Att hitta bilder och familjefilmer, att se dem på nytt, att se andras bilder – hur såg man bilderna och filmerna förr? Vad var en diabildsvisning, hur visades bilderna för varandra? Har vi “glömt” vårt visuella förflutna, eller har vi inte längre tekniken och kunskapen för att visa diabilder, super 8 filmer? Har bilderna blivit föräldralösa-tappat sitt sammanhang?

Men om vi nu tappat vår gamla, hur hanterar vi våra nya bilder som vi tar idag? Mobilbilder, selfies, sociala medier, molnet. Tusentals bilder tas i Norrköping varje dag. Hur använder vi dem, äger vi dem ens eller kan vi lite på att de inte är manipulerade eller används för övervakning eller reklam? Och hur kommer våra barn och barnbarn kunna hitta dessa bilder i framtiden?

Utställningen innehåller både gammal foto- och visningsteknik och använder samtidigt digitala och interaktiva tekniker. Det kommer också att innehålla visningar av riktig 8 mm filmer och diabilder och utställningens innehåll kommer att förändras under tiden. Konstnärer ger sina gestaltningar av upphittade bilder. Kanske kan dina bilder bli med i utställningen?

Utställningen är en samproduktion mellan Konstantin Economou, Norrköpings stadsmuseum och Kultur-, samhälle- och mediegestaltning på Linköpings universitets Campus Norrköping.