Sportfiskaren
Bohusläns museum
16 november 2019 – 20 augusti 2020
Bohusläns museum har öppnat utställningen Sportfiskaren med anledning av att Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund fyller 100 år. Förbundet har sedan starten 1919 arbetat för att skapa goda förutsättningar för fisken, våra vatten och i förlängningen även för de som fiskar. Sportfiskeintresset ökar stadigt i Sverige, inte minst bland kvinnor, där fiskeklubbar som Fjällorna kanske är den namnkunnigaste. Med det ökade intresset för sportfiske i allmänhet blir hållbarhetsarbetet inte desto mindre viktigt.
I Sverige finns det cirka 1,6 miljoner sportfiskare, i alla åldrar. Ett tiotal sportfiskare medverkar i utställningen bland annat Jan Olsson, 83 år, från Göteborg, sportfiskelegend med världsrekord i rocka, Frida Larsson, 40 år, från Orust, med stort intresse för flugfiske, William Gillerstedt, 8 år, från Uddevalla, tycker mest om att fiska gädda och äta gäddqueneller, Jonas Stridh, 47 år, delägare av Fiskehopen i Trollhättan som följt sportfiskeutrustningens utveckling sedan 25 år tillbaka och som själv fiskat sedan 1 års ålder.
Sportfiske är fiske med spö eller handlina som bedrivs för nöje eller rekreation samt fångar fisk enbart för det egna behovet. I vidare mening innefattar sportfisket inte bara fisket utan också redskapsvård, träning av fisketeknik, läsning av fiskelitteratur mm. Fiskevård av olika karaktär hör också till sportfisket samt annat arbete för att hindra och motverka förstörelse av fiskevatten. Vikten av ett hållbart fiske och starka företrädare för fisket blir allt viktigare. De stora hoten är överfiske, övergödning i haven och klimatförändringar och det vill vi också lyfta i vår utställning i vår kärleksförklaring till denna naturnära friluftsaktivitet.
Många sportfiskare svarar att det är längtan att till slut, efter ett ofta långt och tålamodskrävande arbete, få en fisk på kroken. För andra är det att få njuta av den nyfångade fisken till middag. För många är det ögonblicket när man drar upp en riktig bjässe och fångar detta på bild, för att sedan varsamt släppa tillbaka fisken i vattnet. Det som förenar är just njutningen i att få komma ut i naturen, tillsammans med en kompis, ensam eller med barn och barnbarn. Många sportfiskare blir helt beroende, de bara måste ut igen och pröva fiskelyckan. Om det inte funkar med det ena fiskedraget så provar man ett annat.