Efter sin biografi över Gustaf Mauritz Armfelt har Stig Ramel nu skrivit om en annan svensk från samma tid och med finländsk anknytning: Göran Magnus Sprengtporten (1740—1819). Som människor var de två mycket olika, men deras livsöden har många paralleller.
Medan Armfelt var kungagunstling hörde Sprengtporten till Gustav III:s motståndare. Sprengtporten ville skapa ett Finland skilt från Sverige och under ryskt beskydd. Han går i Katarina den storas tjänst och blir rysk general.
Hans liv böljar mellan framgång och ära och svåra motgångar. Än står han i furstlig gunst, än faller han i onåd. Men det är hans plan som följs när ryssarna erövrar Finland 1808, och han spelar en viktig politisk roll för att ge storfurstendömet Finland stor självständighet inom det ryska imperiet.
Stig Ramel tecknar ett levande porträtt av en man och hans tid men också en epok i Sveriges och Finlands gemensamma historia som kanske inte är så känd.
Stig Ramel var tidigare verkställande direktör för Nobelstiftelsen. Han gav 1997 ut Gustaf Mauritz Armfelt 1757-1814. Dödsdömd kungagunstling i Sverige, ärad statsgrundare i Finland och har även skrivit en levnadsteckning över sin morfar, skulptören Alfred Nyström, Smedpojkens dröm.
Stig Ramel:
Göran Magnus Sprengtporten. Förrädaren och patrioten
Atlantis
288 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i augusti 2003.