Den andra delen i serien I Per-Albinlinjens fotspår ger en utförlig bild av de kraftiga befästningsarbetena som utfördes i Malmö och Trelleborg med omnejd inför och under andra världskriget. Följ med ner i städernas källare till fastighetsvärnen. Varje värn redovisas i detalj med unika skanskartor från tidigare hemliga arkiv. Se hur hamnarna i Malmö och Trelleborg skulle försvaras. Förundras över försvaret av Falsterbokanalen – en vattenled som byggdes mitt under brinnande krig. Här skulle en angripare stoppas med hjälp av stridsvärn, betonghinder och taggtråd.
Boken Städernas försvar redovisar inte bara stadsvärn och pansarspärrar utan ger även en inblick i det allra hemligaste: Kustartilleriets anläggningar i området. I boken presenteras bl.a. de tre kustbatterierna i Trelleborg, från det första med gamla skeppskanoner från slutet av 1800-talet, till det modernaste i världen, ett kustbatteri med 12 cm Boforskanoner. I Klagshamn, strax utanför Malmö, fanns den enda "fasta" batteriplatsen för det rörliga kustartilleriets tunga 21 cm kanoner i Skåne. Än idag syns spåren efter dessa anläggningar. Se de unika ritningarna till batteriplatsen.
Det ges också en inblick i en civil ledningscentrals funktioner och uppbyggnad och i boken finns den första utförliga beskrivningen av ledningscentralen Hanna i Malmö. Här skulle över 100 personer leda samhället i händelse av krig.
Städernas försvar innehåller 400 bilder, dessutom nästan 200 ritningar och kartor som tidigare förvarats bakom lås och bom på militära förband.
Leif Högberg:
Städernas försvar. En vandring bland beredskapstidens försvarsansträngningar i södra Sveriges städer. Sydvästra Skåne
Fort & Bunker
192 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2003.