"Ständigt var man i farten med att grunda och stifta."
Orden är Anna Sandströms, en av de tre stockholmskvinnor som under andra hälften av 1800-talet och några år in på 1900-talet grundade skolor, pedagogiska sällskap, tidskrifter och föreningar.
De står som representanter för en hel generation av kvinnliga skol-grundare. Deras livsverk har gett bestående avtryck i dagens Stockholm – på Nybrogatan, Karlavägen och Kommendörsgatan står fortfarande de skolhus de lät bygga men de privata flick- och samskolorna är sedan länge nedlagda.
Vad fick då dessa välutbildade kvinnor ur borgarklassen att satsa ett livsverk, arbete och kapital på skolan? Det finns flera förklaringar och de tre kvinnorna drevs av olika bevekelsegrunder: Anna Sandström ville bl.a. sätta nya pedagogiska idéer i verket, Sofi Almqvists skola var en fortsättning på den skolklass hon samlat kring sin 7-åriga dotter, en förlängning av det goda hemmet, och Anna Ahlström såg troligen den egna skolan som den enda möjligheten att få en ställning i nivå med den doktorsgrad hon erövrat vid Uppsala Universitet. Hon var följaktligen den enda som rundade ett läroverk: Nya Elementarskolan för flickor.
Annika Ullman skildrar i denna monografi också det samhälle
och den tid när dessa kvinnor verkade. I synnerhet efter Anna
Sandström finns ett rikt material i form av tidningsartiklar och
debattinlägg i tidens frågor, inte minst hennes polemiska artiklar mot August Strindbergs kvinnosyn och Ellen Keys idéer om
det kvinnliga väsendet. Sofi Almqvist höll sig undan offentligheten men skrev ett stort antal läroböcker, Anna Ahlström stred
för de akademiskt bildade kvinnornas position och för sitt läroverks framtid.
Bokens interiörer från ett dåtida samhälle kastar ljus också över vår egen tid och dess skolpolitik.
Annika Ullman är docent i pedagogik och arbetar som prefekt för Institutionen för samhälle, kultur och lärande vid Lärarhögskolan i Stockholm.
Annika Ullman:
Stiftarinnegenerationen. Sofi Almqvist, Anna Sandström,
Anna Ahlström
Stockholmia Förlag
260 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom 2004.