Stockholm – en historia i kartor och bilder

I Stockholm – en historia i kartor och bilder presenteras ny kunskap om huvudstadens historia med utgångspunkt i ett rikhaltigt bildmaterial bestående av äldre kartor, fotografier och historiska bilder. Tillsammans med författarna har illustratören Sven Nordqvist skapat nya rekonstruktioner av platser och händelser i Stockholms historia. Boken innehåller också ett antal nytecknade kartor gjorda i samarbete med stockholmsforskare inom olika områden.

Följ med på en resa från Stockholms forntid till dagens miljonstad. I nio brett upplagda kapitel får vi stifta bekantskap med Stockholm under olika skeden – från det förhistoriska skärgårdslandskapet och vikingatidens handelsplats till stormaktstidens praktälskande huvudstad, 1700-talets Stockholm med pastorala idyller och hälsofarlig stadsmiljö, 1800-talets industrialism och omvälvande förändringar liksom miljonstadens nya förorter och kommunikationsleder. Bildberättelsen kompletteras av kortfattade texter som lyfter fram och belyser skilda företeelser och teman i Stockholms utveckling:

Var fanns det människor innan staden byggdes?
Hur såg egentligen medeltidens Stockholm ut?
Tre kronor – från kastal till renässansslott.
Stormaktens huvudstad – stadsreglering, adelsprakt, krig- och krigsindustri
1700-talets stad – en krog på var hundrade invånare
De stora Stockholmsutställningarna
Hur byggdes tunnelbanan och vad vet vi om Stockholm under jord?

Helena Friman har arbetat vid Stockholms stadsmuseum och Skansen, och är ansvarig för de historiska skyltarna i Stockholm. Docent Göran Söderström är Strindbergsforskare och var under många år sekreterare i Stockholms skönhetsråd.

Helena Friman & Göran Söderström:
Stockholm – en historia i kartor och bilder
Wahlström & Widstrand i samarbetet med Stockholms stadsmuseum och Stockholmia förlag
Utkom i oktober 2008