Spåren av Stockholms läns första invånare, dunkla gravvalv i Stockholm city, gravar från vikingatiden och skeppsvrak vid Skeppsholmen – detta är några av de ämnen som behandlas i boken Uppdrag Arkeologi. Stockholms län under dina fötter.
Arkeologerna har också forskat om könsroller under vikingatiden, de fattigas situation under 1600-talet och Stockholms slotts äldsta ringmur. Man får också läsa om utgrävningarna vid Igelsta i Södertälje, som gav en inblick i människans historia från stenålder och fram till idag, samt om de människor som har levt och verkat intill den plats som i dag utgör Barkarby flygfält i Järfälla.
De flesta skulle förmodligen bli förvånade om de visste att det görs cirka 150 arkeologiska utgrävningar i Stockholms län varje år. Många har kanske sett en utgrävning eller träffat arkeologer. Men att arkeologerna är i farten mer eller mindre varje dag, någonstans i Stockholmsområdet vet nog inte de flesta.
Uppdrag Arkeologi berättar om undersökningar som hittills har varit okända för de flesta, om vad arkeologerna har kommit fram till, och hur de arbetar. De nio artiklarna är skrivna av de grävande och forskande arkeologerna själva – "en direktrapport från arkeologen till läsaren".
Andersson, Anund, Bratt & Karlsson (red):
Uppdrag Arkeologi. Stockholms län under dina fötter
Riksantikvarieämbetet/Stockholms läns museum/Stockholms stadsmuseum
133 sidor
Utkom 2004