Stockholmsolympiaden 1912

Den 6 juli 2012 är det 100 år sedan de olympiska spelen invigdes av kung Gustaf V på Stadion i Stockholm. Festligheterna var en unik chans för Stockholm och Sverige att visa upp sig för omvärlden under en tid som annars präglades av motsättningar och turbulens. Arrangemangen gick till historien som Solskensolympiaden eller ”the Swedish Masterpiece”, men det var även ett projekt som blev betydligt dyrare än beräknat och där läktare på sina ställen gapade tomma.

I elva fristående kapitel belyser författare från olika vetenskapliga discipliner Stockholmsolympiaden med särskilt fokus på det kulturella, politiska och sociala kring idrottandet. Vi får följa planerandet inför spelen, marknadsföringen, deltagarnas förberedelser, publikens beteende och de kvinnor som gavs möjlighet att tävla. I korta personporträtt möter vi dessutom deltagare och ledare, och ett särskilt kapitel tar upp tävlingsresultat och andra fakta kring olympiaden.

Med hundra år i backspegeln får vi genom bidragen i Stockholmsolympiaden 1912 även perspektiv på evenemangets betydelse för vårt lands idrottsutövande och den olympiska rörelsens fortsatta framtid, samt dess effekter på det arrangerade samhället, inte minst den i Stockholm alltid aktuella arenafrågan.

Hans Bolling är fil.dr i historia och forskar för närvarande om svensk handikappidrott. Leif Yttergren är fil.dr och docent i historia vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Hans Bolling & Leif Yttergren (redaktörer):
Stockholmsolympiaden 1912. Tävlingarna, människorna, staden
Stockholmia Förlag
Utkom i mars 2012