Stöd till kulturarvet i krigsdrabbade Gammalsvenskby
Regeringen beslutade i dag om ett stöd på två miljoner kronor till Gotlands Museum för att ta fram en kulturmiljöplan tillsammans med invånarna i Gammalsvenskby i Ukraina. Det nya stödet ska även användas för att täcka akuta behov för invånarna under vintern och till ett sommarläger för barn.
Gammalsvenskby (Zmijivka) grundades av svenskar 1782 och har ännu i dag starka kopplingar och relationer med Gotland och Sverige. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har byn drabbats hårt. Gammalsvenskby var ockuperad under 2022 och ligger sedan ett och ett halvt år i frontzonen.
Under sommaren har de ryska terrorbombningarna fortsatt. Befolkningen har haft det oerhört svårt och historiska byggnader som kyrkor har brunnit ned och fler än 80 procent av husen är förstörda. De flesta invånarna har flytt till närliggande byar, utom artilleriavstånd.
– Syftet med Svenskbyprojektet är att skapa framtidstro och hopp om att kunna återvända till en attraktiv by att bo och etablera sig i. Det här är något vi gör tillsammans med byborna för att de ska kunna se ett ljus i tunneln, säger Sofia Hoas, Gotlands Museums projektledare.
Målet är att ta fram en lokal kulturmiljöplan med fokus på kulturarv och landsbygdsutveckling för Gammalsvenskby.
– Det är viktigt att återuppbygga Gammalsvenskby med omsorg om kulturarvet, dels för invånarnas identitet, dels för Gammalsvenskby som besöksmål i framtiden, säger Sofia Hoas.
Projektet kommer också att akut hjälpa internflyktingarna från byn att överleva vintern 2024–2025. Insatsen innebär även att byns barn får möjlighet att åka på sommarläger till Gotland nästa år. Biståndsarbetet görs i nära samarbete med föreningen Svenskbyborna.
– Vi är stolta över att vi fått detta förtroende från regeringen och kan bidra med vår kunskap inom kulturarvsfrågor för att hjälpa Gammalsvenskby, säger Jenny Westfält, museichef på Gotlands Museum.
(2024-09-02)
Se även Nytt Bernadottepris till Föreningen Svenskbyborna (2023-02-16)