Hovdala slott och Borgholms slott fick Europapris

Hovdala slott och Borgholms slott fick pris när det internationella European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards delades ut den 4 juni. Representanter för Statens fastighetsverk tog emot diplom och plaketter ur danske prins Henriks hand vid en ceremoni i München. Hovdala slott och Borgholms slott fick båda pris för ett föredömligt bevarande av kulturarvet.

Eurpopa Nostra är en pan-europeisk intresseorganisation som bildades för 40 år sedan med syfte att värna om kulturarvsfrågor i Europa. Europa Nostras förstapris gick till Bellevue Teatret i Köpenhamn. Därtill utdelades två medaljer och 17 diplom och plakett i brons att placera på respektive byggnad.

Juryns motivering för Borgholms slott löd ungefär: för ett föredömligt arbete med att bevara slottsruinen med hjälp av traditionell murbruksteknik och öka platsens tillgänglighet genom eleganta lösningar. Om Hovdala slott hette det: för det finkänsliga arbetet med att restaurera 1500-talsslottet och via intelligenta lösningar integrera tekniska installationer i den gamla byggnaden.

Nils-Eric Pålsson, Hovdala slott, och Ingemar Kruuse, Borgholms slott.

Nils-Eric Pålsson, Hovdala slott, och Ingemar Kruuse, Borgholms slott.
Foto: Lena Simonsson, SFV.

– En fantastisk bekräftelse av ett långt och målmedvetet arbete. Det här känns väldigt, väldigt roligt, säger Nils-Eric Pålsson, förvaltare av Hovdala slott.

– Vi är oerhört stolta över att ha blivit förärade detta pris! Övriga belönade byggnadsverk var samtliga fantastiska vilket gör att vårt pris känns extra värdefullt. Prisutdelningen var något utöver det vanliga, det kändes verkligen högtidligt, berättar Ingemar Kruuse, förvaltare av Borgholms slott.

Europa Nostra-priset delas ut i kategorierna arkitekturarv, vård av kulturlandskap, konstsamlingar, arkeologiska utgrävningar och framstående forskning inom kulturarvsområdet. Hovdala slott och Borgholms slott fick pris i kategorin arkitekturarv.

(2004-06-18)