Storfilm om Stockholms blodbad får premiär 2024

Claes Bang som kung Kristian II. Foto: Kristóf Galgóczi Németh

Claes Bang som kung Kristian II. Foto: Kristóf Galgóczi Németh

Regissören Mikael Håfströms Stockholm Bloodbath är Viaplays nästa storfilm i satsningen på nordiska berättelser för en internationell publik. Inspelningarna pågår just nu i Ungern och Tjeckien och filmen ska ha premiär på Viaplay 2024.

I rollistan återfinns Sophie Cookson, Claes Bang, Emily Beecham, Alba August, Adam Pålsson, Matias Varela, Ulrich Thomsen och Jakob Oftebro.

”Stockholms blodbad är en av Sveriges historiskt sett viktigaste, mest omskrivna och brutala händelser. Det hela utspelar sig år 1520 då en grupp av svenska aristokrater konspirerar för att störta den danska kungen Kristian II, av svenskar kallad Kristian Tyrann. När den danske kungen får reda på adelsmännens planer, beger han sig till Stockholm för att sätta stopp för de svenska rebellernas uppror, under ledning av riksföreståndaren Sten Sture”, sammanfattar Viaplay.

– Jag är helt överlycklig över att vara en del av Stockholm Bloodbath med regissör Mikael Håfström vid rodret tillsammans med en briljant cast. Jag har aldrig läst något liknande förut; ett starkt historiskt drama med en kärna av mörk humor, säger den engelska skådespelaren Sophie Cookson.

– Stockholms blodbad är ett mycket mörkt kapitel i Danmarks och Sveriges ömsesidiga historia. Så vitt jag vet har ingen dramatisering om detta hittills gjorts. Allt med det här projektet tilltalade mig så det var verkligen en självklarhet för mig att göra detta. Även om det för mig innebar att ta mig an rollen som Kristian II, som en av de mest hatade personerna i skandinavisk historia, säger danske Claes Bang.

Stockholm Bloodbath produceras av Viaplay Studios och samproduceras med Nordisk Film. År 2021 meddelande SF Studios att de köpt rättigheterna till Maria Karlssons filmmanus om Stockholms blodbad och Kristina Gyllenstierna, och planerade att börja spela in 2023.

(2022-11-28)

Se även SF Studios gör film av Stockholms blodbad (2021-01-28)