SF Studios gör film av Stockholms blodbad

Manusförfattaren Maria Karlsson. Foto: SF Studios

Manusförfattaren Maria Karlsson. Foto: SF Studios

SF Studios har köpt rättigheterna till Maria Karlssons filmmanus om Stockholms blodbad och Kristina Gyllenstierna. SF Studios kommer att producera filmen och inspelningsstart är planerad till 2023.

– Det förvånar mig att ingen tidigare har gjort film om denna spektakulära, unika och fullständigt makabra händelse – en av de kanske viktigaste händelserna i Nordens historia. Det är ”the real red wedding” – med Kristina Gyllenstierna, en 28-årig höggravid fembarnsmamma, i huvudrollen. Jag ser så mycket fram emot att få ta detta manus till vita duken med SF Studios, säger Maria Karlsson.

”Historien kretsar kring Kristina Gyllenstierna, som var dåtidens svenska superkändis och försvarade Stockholm när danskarna invaderade staden år 1520. Gyllenstierna befann sig mitt i epicenter när Kalmarunionen föll och den större delen och den svenska adeln avrättades av den danske kungen Kristian II under Stockholms blodbad – en del av den tre dagar långa kröningsfesten som blev en av Sveriges mest våldsamma maktkamper”, skriver SF Studios.

– Det är tid för att ge publiken en storfilm – action, svek, kärlek, maktkamp. Allt med en gravid småbarnsmamma i centrum. Stockholms blodbad är precis vad vi letat efter och Marias excellenta manusförfattande kommer inte att göra någon besviken. Vi ser fram emot att ta publiken med storm, säger Yaba Holst, head of nordic acquisition på SF Studios.

Manuset är skapat av Maria Karlsson som tidigare har skrivit manus till Snabba Cash-trilogin, TV-serierna Advokaten och Fartblinda samt den kommande filmen Ur spår. Manuset har varit en del av Svenska Filminstitutets satsning på kvinnligt manusförfattande för utveckling av större filmprojekt med stor budget.

– Detta är ett gigantiskt projekt som kommer att ta år av hårt arbete. Vi är otroligt taggade och det är en inspirerande process vi befinner oss i, säger Annika Sucksdorff, head of film production Sweden på SF Studios.

Förvärvet av rättigheterna till Stockholms blodbad är en del av SF Studios satsning att producera storfilm till en nordisk och internationell publik. SF Studios har redan pågående produktioner av de nordiska filmerna Utvandrarna och Drottning Margareta, som har premiär under hösten/vintern 2021.

(2021-01-28)