Handelsfamiljer på Stormaktstidens Europamarknad, som ges ut i två volymer plus en CD-skiva, handlar om geografiska kontaktnät, internationella förbindelser och litterära kunskapsmagasin. I centrum för intresset står handelsfamiljer i Augsburg, Antwerpen, Lübeck, Göteborg och Arboga under 1500- och 1600-talen.

Böckerna för läsaren in i ett europeiskt historiskt landskap med dess riks-, lands och sjöstäder, där varje tidsgräns kan suddas ut av tankarnas rum och färdväg, i takt med påvliga beslut och astronomers argument. 

Där kan varje landgräns förändras med förflyttningar i tanke och tid, i takt med regenter och aktörer inom politik och religion, när det geografiska gränslägets fördelar och nackdelar övervägs, när möjligheter och svårigheter nyttjas maximalt. 

Där kan varje resväg förändras med position och längd, i mötet med offentliga byggnader och privata bostäder, i mötet med rådsherrar och ämbetsmän, i mötet med städernas handlande och hantverksaktiva borgerskap och deras möten med skeppare och redare. 

Där får hemmahamnar, avgångshamnar och destinationsorter en avgörande betydelse för de handlandes "geografiska kontaktnät". Där kan frågor om historiska rollbesättningar på den europeiska kontinenten och i Sverige aktualiseras, frågor om handelsfamiljernas roll på Stormaktstidens Europamarknad.

Till boken hör en CD-skiva med sökbara tabeller och register.

Christina Dalhede:
Handelsfamiljer på Stormaktstidens Europamarknad. Del 1-2. Resor och resande i internationella förbindelser och kulturella intressen. Augsburg, Antwerpen, Lübeck, Göteborg och Arboga
Warne förlag
2 band (526 sidor sammanlagt), inbundna.
Utkom i april 2001.