Stor vikingaskatt inlämnad anonymt

Skatten. Foto: Pär Axenfjord/Länsstyrelsen i Jönköpings län

Foto: Pär Axenfjord/Länsstyrelsen i Jönköpings län

Länsstyrelsen i Jönköpings län har fått in en silverskatt från vikingatiden via ett anonymt ombud. Skatten består av arabiska silvermynt, smycken, en amulettring och klippta silverbitar. Det är den största skatten i sitt slag i länet.

– Skatten hittades för några år sedan vid olaglig metallsökning vilket vi känt till, säger Anders Kraft, arkeolog vid länsstyrelsen.

– Nu har vi äntligen lyckats få upphittarna att via ett ombud lämna in den så att den kan komma allmänheten till godo. Innan vi anger fyndplatsen ska vi göra en arkeologisk undersökning där, för att ta reda på om det finns fler föremål i marken. Men vi kan avslöja att skatten är funnen inom Jönköpings kommun, säger Anders Kraft.

I Jönköpings län har endast ett jämförbart fynd gjorts tidigare och det var på 1800-talet i Forsheda i Värnamo kommun. Då hittade en jordbruksarbetare ett hundratal engelska och tyska silvermynt, samt ett arabiskt mynt och ett litet smycke. Den skatt som har kommit in nu är rikligare.

”Eftersom skatten är funnen genom metallsökning som genomförts utan tillstånd så har ingen arkeolog varit med vid framgrävandet. Det gör att mycket vetenskaplig information gått förlorad för alltid. Om man hittar fornfynd och själv försöker rengöra dem och sen låter dem ligga hemma i byrålådan förstörs de. Men det är trots allt bra att fyndet nu lämnats in”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Samtliga fynd i från skattgömman är föremål i silver från vikingatiden, preliminär datering 800–900-tal. Det är halsringar, amulettringar, hundra arabiska silvermynt, klippta och tvinnade trådar, delar av böjda ringnålar (dräktspännen) och ett skedformat hänge.

(2024-11-28)