Susanna Pettersson ny chef för Nationalmuseum

Susanna Pettersson. Foto: Ateneum

Susanna Pettersson. Foto: Ateneum

Regeringen har i dag utsett Susanna Pettersson till ny överintendent och chef för Nationalmuseum. Hon tillträder den 1 augusti 2018.

– Det är oerhört glädjande att vi lyckats rekrytera Susanna Pettersson till att leda museet in i en ny fas. Hon är en internationellt etablerad ledare med gedigen chefserfarenhet, djupgående akademiska kunskaper inom konsthistoria och museiologi och har ett stort internationellt nätverk. Dessutom är hon välbevandrad i de unika samlingar som gör museet till en nationalklenod. Med Pettersson vid rodret kan Nationalmuseum nå sin fulla potential, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Susanna Pettersson har en lång erfarenhet av att arbeta inom museivärlden och är sedan 2014 chef för konstmuseet Ateneum i Helsingfors. Hon har tidigare bland annat varit chef för Finlandsinstitutet i London, chef för Alvar Aaltomuseet i Jyväskylä och Helsingfors samt utvecklingschef vid Finlands Nationalgalleri.

– Nationalmuseum är ett museum med stor potential. Det är redan nu Sveriges ledande museum för konst och design. Museets rika och omfattande konst-, konsthantverks- och designsamlingar erbjuder enorma möjligheter, inte enbart i Sverige, men också på det internationella fältet. Jag ser verkligen fram emot att börja utveckla dagens och framtidens museum tillsammans med mina nya kollegor, säger Susanna Pettersson.

(2018-03-21)