I Svensk historisk lagbok återges utdrag ur äldre svenska lagar av central betydelse för den svenska rättshistorien. Materialet åskådliggör rättsutvecklingen från 1200-talet till mitten av 1800-talet. Urvalet av texter följer ett antal teman, såsom samspelet mellan folkstyre och regeringsmakt, religionens betydelse, synen på straffets funktion och betydelsen av genus i straff- och familjerätt.

Texterna är återgivna med modern typografi och i alla fall utom ett i nutida språkform. För att underlätta och stimulera till vidare studier har texterna försetts med källhänvisningar.

Den äldsta lagtexten är Äldre västgötalagens kyrkobalk:

  Här börjar västgötars lagbok.

Kristus är först i vår lag. Därnäst är vår kristna tro och alla kristna, konung, bönder och alla bofasta män, biskop och alla boklärda män.

 

Boken avslutas med 1874 års hälsovårdstadga för riket:

  Kap. 5 Allmänna bestämmelser
§ 37. Högsta tillsynen över allmänna hälsovården i riket tillkommer sundhetskollegium, som äger i sådant avseende, till ledning för vederbörande hälsovårds- och kommunalnämnd, meddela nödiga råd och anvisningar.
 

Svensk historisk lagbok är avsedd att användas i juristutbildningens kurser i rättshistoria, och är enligt förlaget även lämplig som ett referensmaterial för den historiskt eller statsvetenskapligt intresserade.

Christian Häthén & Per Nilsén:
Svensk historisk lagbok. Rättshistoriska källtexter
Studentlitteratur
317 sidor, häftad.
Utkom 2004.