Svenska folkets kungaminnen samlas in

Inför sitt 375-årsjubileum nästa år skall Livrustkammaren försöka ta reda på hur kungarna egentligen har uppfattats av det svenska folket genom tiderna och vilka minnesföremål och andra berättelser som bevarats efter dem.

Museet i Kungliga Slottet är i sig ett kungaminne, som har uppgiften att förvalta ceremoniella och mer personliga föremål från kungahuset allt sedan 1600-talet. Samlingarna innehåller också föremål som lämnats in från privatpersoner. Det kan vara saker från en morfars mor eller farfar fått från någon kung, drottning, prins eller prinsessa.

Kungliga minnessaker har också lämnats till andra museer och hembygdsgårdar överallt i Sverige. Dessa föremål håller nu Livrustkammaren på att spåra upp. Några exempel som man fått tips om är en säng i Västernorrland som Karl XV sovit i, Gustaf VI Adolf första skor, bevarade av hans amma i Värmland eller silverbestick i Västergötland från prinsessan Sofia Albertina, en värja som Karl XII skänkt en modig bonde i Bohuslän eller Erik XIV:s fotboja i Västerås m.m.

Livrustkammaren vill nu alltså komma i kontakt med dem som har något i sina gömmor som påminner om möten med eller besök av kungar och drottningar eller andra kungliga personer. Med dessa minnesföremål, hoppas museet få en mer heltäckande bild hur svenska folkets sett på sina kungar genom seklerna. Hösten 2003 öppnar en specialutställning med temat svenska folkets kungaminnen.

(2002-01-16)