Svenska möbler 1949–1970
Intresset för svenska möbler från 1950- och 1960-talet är idag större än någonsin. Begrepp som retro och vintage återfinns i var och varannan inredningstidningar och second hand-butiker säljer mer och mer av fåtöljer, bokhyllor och matbord från efterkrigstiden. Och de mest exklusiva möblerna klubbas för rekordpriser på auktion.
Ändå är kunskapen om denna möbelepok begränsad. Den moderna svenska möbelhistorien har alltför ofta kommit att handla om ett fåtal modeller som har fått förkroppsliga två synnerligen händelsefulla decennier.
Men mycket mer finns att berätta! Bara i lilla Tibro fanns det på 1950-talet ett hundratal möbelproducenter. Små och stora fabriker över hela Sverige framställde under dessa decennier användarvänliga möbler av modernt snitt.
Denna bok omfattar drygt 700 möbler lanserade under åren 1949–1970. Urvalet syftar till att ge en fördjupad bild av möbelutbudet i Sverige under 1950- och 1960-talet, samt inte minst att synliggöra bortglömda modeller och deras upphovsmän.
Här återfinns kända formgivare som Bruno Mathsson, Yngve Ekström och Carl Malmsten men också orättvist bortglömda som Lennart Bender, Nils Jonsson och Svante Skogh. Stora företag som Dux, IKEA och NK finns naturligtvis med men också mindre producenter som Trensums Fåtöljfabrik, Westbergs Möbler i Tranås och Abrahamssons Möbelfabrik i Taberg.
Andreas Siesing ger en övergripande bild av denna händelserika epoks hastigt växlande moden och ideal, alltifrån de tekniska landvinningarnas påverkan på möblernas utformning till de trendkänsliga modellnamnen, som återspeglar både ytliga modenycker och djupare samhällsvärderingar.
Andreas Siesing är hemvärderingsman för Bukowskis med modernt svenskt konsthantverk som sitt specialområde.
Andreas Siesing:
Svenska möbler. Folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok 1949–1970
Atlantis
Utkom 2015