Nazismen och motståndet i Linköping 1933–1945

”Judarnas inflytande på alla områden hotar att föröda vår kultur och odling och förkväva den nordiska rasens idealitet. Känslan för fosterlandet, moral och religion söker judendomen utplåna.”

Orden kommer från en Linköpingsnazist på 1930-talet, men tongångarna är skrämmande lika de i dagens polariserade samhälle där de etablerade partierna beskylls för att ha splittrat Sverige med en alltför generös invandringspolitik.

Bländad av brunt handlar om de nazistiska rörelsernas utveckling och mottagande i Linköping under åren 1933–1945. Hur utbredd var nazismen? Vilken roll hade institutioner som skolan, kyrkan och media?

Johan Perwe har kartlagt ideologiskt övertygade nazister, pronazistiska sympatisörer och Tysklandsvänner i Linköping. Vissa var kappvändare som efter kriget gick under jorden, anpassade sig och dolde sitt förflutna. Andra släppte aldrig sin övertygelse. Men det fanns –, som stod upp för solidaritet och medmänsklighet. Den här historien handlar också om dem.

Johan Perwe är journalist och historiker. Han arbetar på arbetar på Forum för levande historia och har tidigare utgivit Bombprästen – Erik Perwe på uppdrag i Berlin under andra världskriget och Svenska i Gestapos tjänst – V140 Babs och Mörkläggning. Nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945.

Johan Perwe:
Bländad av brunt. Nazismen och motståndet i Linköping 1933–1945
DIBB förlag
Utkom 2022