Banden mellan Sverige och Argentina sträcker sig långt tillbaka i tiden. Från slutet av 1800-talet och några årtionden framåt var Argentina det förlovade landet för svenska emigranter i jakt på ett bättre liv. Många var de som fann en fristad i detta flyktingvänliga land, alltifrån svenska arkitekter och tangoentusiaster till nazister och krigsförbrytare.

I Den falske ingenjören delar författaren Per Erik Tell med sig av alla de osannolika svenska människoöden som har kommit att påverka detta förtrollande land för all framtid.

Än idag finns en mängd kulturella spår och fantastiska berättelser som vittnar om den svenska närvaron i Argentina. Hur kommer det sig till exempel att fotbollslaget Boca Juniors än idag spelar i de svenska färgerna? Vad gjorde Evert Taube egentligen i Samborombon? Och vem var den falske ingenjören, denne svensk som anses ha orsakat en politisk skandal som skakade 1890-talets Argentina från grunden?

Per Erik Tell har tidigare bland annat skrivit om svenska öden i Amerika i Lost Springs, och om svenska militärer i kung Leopolds Kongofristaten i Detta fredliga uppdrag

Per Erik Tell: 
Den falske ingenjören och andra svenska spår i Argentina
Massolit Förlag
Utkom 2011