Svenskhetens historia

Det svenska folket har inte existerat sedan urtiden – vi har blivit svenskar genom en serie händelser och beslut, några för ganska länge sedan, förvånande många av rätt nytt datum. Kungar och kulturpersoner, Gustav Vasas bibel och Folkskolans läsebok har alla bidragit till svenskheten vid olika tillfällen. Midsommar och Lucia har vi lärt oss att fira sent, välfärden och den svenska synden tillkom nyligen.

Svenskhetens historia är en historiebok som berättar Sveriges historia ur detta bestämda perspektiv – hur nationen har blivit till, hur de svenska särdragen har sett ut och varifrån de kommer. Det är berättelsen om medeltiden, då Sverige fanns men knappast någon svensk nation, om reformationens andliga likriktning och 1600-talets mångkulturella stormakt, om frihetstidens experimentlusta och det gustavianska enväldets ”skimrande diktatur”, om 1800-talet då Sverige blev en nationalstat och livsvillkoren helt förändrades och om det demokratiska genombrottet och välfärdsstaten på 1900-talet.

Uppfinnare, kvinnosakskämpar, invandrare och utvandrare, kungar, fältherrar, arbetare och bönder passerar förbi och skildras som deltagare i Sveriges utveckling. Göran, Hägg tar oss med på en odyssé genom vårt lands historia. Han sätter in allt i sitt sammanhang; språk, politik, religion, litteratur, musik, konst, arkitektur… från gånggrifter till Göran Persson.

Göran Hägg är docent i litteraturvetenskap och verksam som författare, kritiker och debattör.

Göran Hägg:
Svenskhetens historia
Wahlström & Widstrand
751 sidor, inbunden, illustrerad
Utkom i september 2003

Nominerad till Årets bok om svensk historia 2003.