Svenskt 1800-tal starkt påverkat av kolonialismen

I kontrast till den brittiska framstår den svenska historien som ganska isolerad. Detta gäller inte minst 1800-talet – en period dominerad av ”fred, vaccin och potäter”. Men bilden är missvisande. Hanna Hodacs visar i sin avhandling att Sverige i hög grad kom att påverkas av de idéer och rörelser som den europeiska kolonialismen framfödde. Inte minst via de kontakter som utvecklades mellan det brittiska imperiet och Sverige.

Senare tid har ett förnyat intresse väckts för den europeiska expansionen bland historiker internationellt. Inte minst i Storbritannien vars kolonialhistoria erbjuder många tillfällen att undersöka hur möten mellan kulturer och system, mellan kolonisatörer och koloniserade, påverkade olika samhällen. I skuggan av dagens krigshot och vardagsrasism är dessa processer desto viktigare att analysera med syfte att förstå hur föreställningar om kulturer och folk skapas.

Fokus i Hanna Hodacs avhandling är på hur idéer och personer rörde sig från Storbritannien till Sverige under 1800-talets första hälft. London utgjorde centrumet för en rad organisationer: anti-slaveri-, missions-, traktat-, nykterhets-, skol- och bibelsällskap, som i kolonialismens svallvågor ämnade sprida kristendom och civilisation världen över.

Även Sverige kom att dras in i den här utvecklingen. Britterna såg svenskarna både som objekt för mission, inte alls olika ”hednafolken” utanför Europa, och som potentiellt allierade i uppgiften att kristna och civilisera världen.

Det var den senare ansatsen som kom att bli den dominerade. Med hjälp av ihärdig brittisk assistans kom man i Sverige att organisera kopior av de brittiska sällskapen. Dessa sällskap kom sen att utgöra kanaler med vars hjälp en strid ström av brittiska missionsrapporter, berättelser från upptäcktsresanden och diskussioner om civilisation och utveckling kom att spridas till Sverige. Resultatet av de anglo-svenska kontakterna kom att bli etablerandet av föreställningen om ett Europeiskt protestantiskt ”vi”, ett vi som hade ansvar för den icke-europeiska världens kristnade och civilisering. Med sitt transnationella fokus belyser Hanna Hodacs nya aspekter av såväl svensk och brittisk historia som europeisk.

Hanna Hodacs:
Converging World Views. The European Expansion and Early-Nineteenth-Century Anglo-Swedish Contacts
Historiska institutionen, Uppsala universitet
Disputation: 14 februari 2003
Opponent: Catherine Hall, professor i historia vid University College London, Storbritannien