Richard Nixon var inte irriterad på Palme. Han var rasande. När utrikesminister William Rogers 1972 rapporterade om den internationella terrorismen och berättade att några kroater kapat ett svenskt flygplan muttrade presidenten att han önskat att de tagit den svenska statsministern.
Varma, ljumma och iskalla vindar har avlöst varandra i Sveriges förbindelser med USA. I Sverige i Vita huset låter Staffan Thorsell oss följa med in bakom kulisserna när Sveriges statsminister möter USA:s president och nyheter från Sverige tränger hela vägen in i the Oval Office.
Vad sa Richard Nixon och Henry Kissinger till varandra om Sverige och Olof Palme när bandspelarna snurrade i Vita huset? Var det kritiken mot USA som gjorde Olof Palme till partiledare och statsminister? Bluffade han om sin roll i det berömda fackeltåget 1968? Vad talade Göran Persson och George W Bush om under sina möten? Och vilken roll spelar egentligen hållningen till USA i den svenska inrikespolitiken?
Sverige i Vita huset är en avslöjande bok om det lilla landets förhållande till stormakten, om att hävda sitt oberoende och samtidigt inte bränna några broar till vår kraftfulle vän på andra sidan Atlanten. Boken bygger på omfattande efterforskningar i svenska och amerikanska arkiv, på intervjuer med ledande politiker och diplomater och på en rad tidigare hemligstämplade dokument.
Staffan Thorsell var Expressens korrespondent i USA 1992-1996 och tidningens chefredaktör 1997-2001. Han bor numera på nytt i USA.
Staffan Thorsell:
Sverige i Vita huset
Bonnier Fakta
330 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2004.