Sverige och första världskriget

Första världskriget var ett krig av aldrig tidigare skådat slag. Även för en neutral stat som Sverige fick kriget långtgående konsekvenser. Från svensk horisont utspelade sig kriget i mångt och mycket till havs, därför har den maritima historien en nyckelroll för förståelsen av det svenska agerandet under kriget.

Vid första världskrigets utbrott fann sig 95 brittiska handelsfartyg instängda i svenska, finska och ryska hamnar. På initiativ av en av de drabbade redarna bildades ett svensk-brittiskt syndikat, med sjöförsvarsminister Dan Broström som hemlig beskyddare. Mitt framför ögonen på de vaksamma tyskarna lyckades under de följande åren inte mindre än 83 brittiska och allierade fartyg med syndikatets hjälp ta sig ut ur Östersjön. Med svenska besättningar och lotsar samt eskorterade av svenska örlogsfartyg återfördes en avsevärd mängd fartyg till ententen mitt under krigets allra mest kritiska period. Ett ljusskyggt arrangemang, vars historia tidigare inte uppmärksammats av forskningen.

I boken Sverige och första världskriget ger svenska och utländska forskare en initierad inblick i hur de maritima händelserna påverkade Sverige. Författarna behandlar storpolitiska händelser och krigets militära sida men berör även hur kriget påverkade vanliga människors liv. Läsaren får stifta bekantskap med ubåtskaptener och kappseglare, fredsaktivister och fiskare, värnpliktiga och internerade samt ta del av deras erfarenheter av kriget.

Texterna i boken är skrivna av landets ledande experter på området och fyller en viktig lucka i historieskrivningen om Sverige i skuggan av första världskriget. Boken är ett samarbete mellan Historiska Media, Sjöhistoriska museet samt Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm. Redaktörer är Mirja Arnshav och Andreas Linderoth.

Andreas Linderoth & Mirja Arnshav (redaktörer):
Sverige och första världskriget. Maritima perspektiv
Historiska Media/Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum
Utkom 2017