På ett plan är Sveriges historia under åren 1521–1809 berättelsen om ett ganska ålderdomligt bondesamhälle med tröga ekonomiska och sociala strukturer. Samtidigt är det uppenbart att perioden är fylld av betydelsefulla förändringar – både politiskt, socialt och kulturellt. De tre seklerna framstår därmed som en mycket färgstark tid.
Den första upplagan av Sveriges historia 1521–1809 gavs ut 1985. Sedan dess har forskningen om perioden varit omfattande och delvis nyorienterande. Enligt förlaget har det därför gjorts "en bred översyn av texten i sin helhet". Den tredje upplagan har även tillförts helt nyskrivna avsnitt och är illustrerad med kartor, bilder och bildtexter som kompletterar den berättande och analyserande texten.
Sveriges historia 1521–1809 ingår i en serie som är avsedd för grundkursen i historia vid universitet och högskolor. Övriga titlar är Sveriges historia medeltiden och Sveriges historia under 1800- och 1900-talen.
Fil.dr Göran Behre var tidigare verksam som docent och universitetslektor vid Göteborgs Universitet. Professor Lars-Olof Larsson var tidigare verksam som docent vid Lunds universitet och universitetslektor vid Högskolan i Växjö. Eva Österberg, professor vid Lunds universitet, är social- och kulturhistoriker med inriktning på perioderna från medeltiden till sekelskiftet 1900.
Göran Behre, Lars-Olof Larsson & Eva Österberg:
Sveriges historia 1521–1809. Stormaktsdröm och småstatsrealitet
Liber
310 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2003.