I Sveriges historia under 1800- och 1900-talen berättas vår moderna historia, två sekel i allt snabbare förändring. Detta är inte i första hand kungarnas och makthavarnas historia, utan här får vi följa de breda politiska skeendena och deras inbördes spel.
Här gestaltas hur nya, ofta utländska tankeriktningar uppstår i svensk skepnad och vidareutvecklas. Sverige tog intryck av händelser och tankar i utlandet, samtidigt som det svenska gemytet varken lät sig övertygas helt av barrikadernas politik eller av radikala teoretiska konstruktioner. Centralt för skildringen är de breda folklagren och deras behov.
Sveriges historia under 1800- och 1900-talen ingår i en serie som är avsedd för grundkursen i historia vid universitet och högskolor. Övriga titlar är Sveriges historia medeltiden och Sveriges historia 1521–1809.
Författaren Lars I Andersson är utbildad lärare och disputerade 1995 vid Lunds universitet. Han har tjänstgjort som lektor och forskarassistent vid historiska institutionen, Lunds universitet.
Lars I Andersson:
Sveriges historia under 1800- och 1900-talen
Liber
334 sidor, häftad, illustrerad.
Utkom 2003.