Sveriges Radio släpper historiepodd för barn

Historierummets Martin Engborg och Segal Mohamed. Foto: Charlotte Heyman

Historierummets Martin Engborg och Segal Mohamed. Foto: Charlotte Heyman

”Historierummet” är en ny historiepodd för barn mellan 9 och 13 år. Precis som föregångaren ”P3 Historia” bygger podden på berättelser om personer som har skapat vår historia, till exempel Gustav Vasa, Jeanne D’arc och Alexander den store.

– Jag kom på tanken när jag lyssnade på ”P3 Historia” – att det här måste vi ju göra även för barn! Historia är rafflande, det är spänning på hög nivå. Men det gäller att berätta om det på ett sätt som är tilltalande för en 12-åring. Jag hoppas vi lyckas öppna dörren för att historia är spännande, säger Linda Belanner, exekutiv producent för Barnradion.

Första podden släpps den 19 mars och handlar om Jeanne D’arc, porträtterad av skådespelaren Segal Mohamed, som även gör rösten till Pochahontas, Kleopatra och Elisabet I.

– Jag tyckte bäst om att porträttera Jeanne d’Arc för jag fick skrika och vara ute i strid, det var så många olika känslolägen! Jeanne d’Arc var en rebell mot ordningen, säger Segal Mohamed.

Det blir totalt 17 avsnitt som bygger på samma ämnen och research som ligger till grund för ”P3 Historia”, men ”Historierummet” är gjord för att tilltala yngre lyssnare. Denna första säsong kommer bland annat att handla om Pochahontas, Gustav Vasa, Kleopatra, Djingis Khan och Drottning Kristina.

(2018-03-17)