Tanums hällristningar firar 30 år som världsarv

Hällristningar i Vitlycke. Foto: Västra Götalandsregionen

Foto: Västra Götalandsregionen

Den 25 mars öppnade Vitlycke museum för säsongen. I år firar Tanums hällristningar 30 år som världsarv. Det firas bland annat genom att alla skolelever i kommunen får träffa en museipedagog som sätter världsarvet i ett större perspektiv.

Vitlycke museum rivstartade säsongen måndagen i påskveckan. Besökarna kan testa sina världsarvskunskaper på en tipspromenad. Det blir också bildbingo och aktiviteter i museets bronsåldersgård.

Under året har Vitlycke museum även som mål att berätta om världsarvet på alla skolor i Tanums kommun, från förskoleklass till årskurs nio.

– Jag kommer att prata om vårt världsarv här i Tanum, men också om större natur- och kulturarvsfrågor, säger museipedagogen Emma Backelin.

I mitten av april anordnar museet även en konferens för andra världsarvsaktörer, i juni är man för andra året värd för ett av Unesco:s internationella volontärläger, och i slutet av augusti är det dags för en helt ny bronsåldersfestival.

– Det kommer att bli spännande. Det blir bronsåldersentusiaster i tidstypiska kläder från hela världen, historiskt hantverk och en matarkeolog som låter oss smaka på bronsåldern, säger Backelin.

Även museichefen Monica Risenius har sett fram emot den nya säsongen.

– Vi ser en tydlig trend att natur- och kulturturismen ökar, det visar både svenska och utländska rapporter. Det kan leda till att fler upptäcker oss som besöksmål och förhoppningsvis även ett ökat engagemang i bevarandet av våra kulturarv. Det är angeläget både lokalt, nationellt och internationellt, säger Risenius.

(2024-03-26)

Se även Sensationellt fynd av hällristningar i Tanum (2024-03-26)