Thalias hus

Sverige har en unik, kulturell skatt i form av gamla teatrar som fortfarande är i bruk. Många har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Andra bildades mer nyligen i storstädernas rivningskåkar eller i nybyggda förorter. Teatern har alltid varit en naturlig mötesplats, både i städerna och på landsbygden.

Boken Thalias hus är en resa genom teaterhistorien och i geografin, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Journalisterna Anna Hedelius och Göran Willis, båda med livslångt teaterintresse, har under 2 års tid besökt 55 spelplatser och träffat skådespelare, eldsjälar och publik. De har fått komma in bakom ridån, känt av stämningen backstage och den stora kontrasten mellan salongens elegans och teaterfolkets oglamorösa vardag. De har lyssnat till spektakulära skrönor och noterat hur teaterspöken verkar finnas i kulisserna lite varstans.

Framförallt har de mött skådespelare som är beredda att ge sitt liv för möjligheten att kunna beröra och provocera publiken. Dramatiken är givetvis alltid i centrum. Men teatern har också genom åren varit en av få offentliga platser för social gemenskap. Här har man kunnat visa upp sig, här kan man kunnat spana in övrig publik.

Boken är illustrerad med över 300 foton tagna av Anna Hedelius. Dessutom ingår många äldre vykort, skådespelarporträtt, teateraffischer och unika arkivbilder.

Anna Hedelius har som teaterkritiker i SVT Kulturnyheterna och tidigare chefredaktör för scentidningen Nummer.se under många år bevakat scenkonst i Sverige och utomlands. Göran Willis är mest känd för TV-serien K-märkt. Han har skrivit ett flertal böcker om sina Sverigeresor; K-spaning längs vägenHela svenska Folkets Park och Idrottsplatsen i våra hjärtan.

Anna Hedelius & Göran Willis:
Thalias hus. På spaning efter den svenska teaterns själ
Historiska Media
Utkom 2019