Tjugo nya brott som skakade Sverige

Bokomslaget

Inget samhälle är förskonat från brott och brottslingar, skillnaden är bara typen av förbrytelser. Boken tar upp händelser från sent 1930-tal fram till 2018 och spänner därmed över en period i svensk historia med enorma förändringar i samhället. Tempot, tekniska framsteg och en kraftigt ökad globalisering är kanske de mest påfallande skillnaderna. Allt detta återspeglas också i brottsligheten som blir en intressant spegel för tidsandan och för att kunna förstå ett dåtida samhälle lite bättre. Offer, förövare och anhöriga har alla sin egen historia att berätta och polisarbetet nystar upp förhållanden och omständigheter som inte sällan får oss att rysa och förfäras. Grov brottslighet är på det hela taget undantagshändelser i samhällets marginaler men det är samtidigt ofta just i gränslanden som verkligheten är som mest påtaglig.

Brott har en inneboende och naturlig dragningskraft för oss människor, vare sig det handlar om grova våldsbrott eller småskurna bedrägerier. Människor som går över gränsen och gör det förbjudna fångar vårt intresse. Att det sker i verkligheten, på riktigt, är en inte oviktig ingrediens.

Brotten som skakade Sverige. Tjugo nya brott berättar om 20 uppmärksammade svenska brott, från sent 1930-tal och framåt. Det handlar om sprängningar, kidnappningar, mord, rån, stölder och terroristbrott, alla på sin tid stort uppmärksammade och omskrivna. Texterna återger de detaljerade händelseförloppen och sätter samtidigt in brotten och huvudpersonerna i en större kontext som fördjupar läsningen och ger de inblandade människorna fler dimensioner.

Martin Borg är skribent och fotograf med främst populärhistoria som specialområde. Han har under flera år särskilt fördjupat sig i svensk kriminalhistoria och utkom 2017 med Brotten som skakade Sverige.

Martin Borg:
Brotten som skakade Sverige. Tjugo nya brott
Historiska Media
Utkom 2019