Tjolöholms slott

En bok om Tjolöholm är en bok om arkitektur och inredningskonst. Men det är också en bok av berättelser. Tjolöholms slott kan bjuda på fascinerande och fängslande berättelser som löper genom tid och rum – från 1800-talets mitt till 1960-tal. Från Skottland till Fjärås och Ceylon. De återger tidsanda och idévärld i ett Sverige som utvecklas från bondesamhälle till industrisamhälle med obändig framtidstro. De handlar om byggnadskonst och hantverk på högsta nivå i en magnifik anläggning som är en fulländad blandning av svensk nationalromantik och den brittiska arts & crafts-stil som i dag åter kommit i ropet.

Insmuget mellan klippor och hav tronar slottet som en främmande fågel i sin tudorstil och tunga granit. Ljuset dansar i de stora fönstren och innanför ligger rummen med sin överdådiga men hemtrevliga inredning där brasorna sprakar i spiselvrån.

Möt också människorna som skapade det: Byggherren Blanche Dickson som med sin styrka och iver byggde slottet utifrån sina ideal om bekvämlighet och skönhet, och arkitekten Lars Israel Wahlman som tillsammans med Dickson skapade ett unikt allkonstverk där minsta detalj är en källa till glädje.

Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare, fotograf och kulturvetare med särskilt intresse för trädgård, kulturhistoria, arkitektur, talekonst och allt brittiskt. Hon har skrivit ett flertal böcker, bland annat I trädgårdsmästarens spår. Kunskap för en hållbar trädgård, Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria och I min trädgård vill jag vara Karin – en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn.

Elisabeth Svalin Gunnarsson:
Tjolöholms slott – en sagolik historia
Votum Förlag
Utkom 2021