Riksantikvarieämbetet har nu beslutat om fördelning av 2009 års forsknings- och utvecklingsmedel. Totalt fördelas 12,6 miljoner kronor till trettio projekt.
Bland dem som beviljats pengar finns Göteborgs universitet som får 470 000 kronor för ett nytt projekt om natur och kulturarv vid restaurering av vattendrag, Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum som får 240 000 kronor för forskning om traditionell ekologisk kunskap om markutnyttjande hos samer i världsarvet Laponia och Kungliga Tekniska Högskolan som får 300 000 kronor för att utveckla kunskaperna om Bergslagens industriella kulturarv som en resurs i den regionala utvecklingen. Bland andra projekt finns exempelvis Digitala tidresor, Kulturarvets ekonomiska värde, Materialanalys av sydsvenskt bonadsmåleri och Tillgängliggörande av senare tids forskningsresultat om Birka och Hovgården.
Riksantikvarieämbetets anslag för sektorsforskning används för att stödja kunskapsuppbyggnad och stimulera till forskning om kulturarvet och kulturmiljön. Många projekt är samverkansprojekt mellan universitet, högskolor och kulturinstitutioner. Flera projekt som fått anslag i årets tilldelning är fleråriga och har redan påbörjats.
Forsknings- och utvecklingsprogrammet är indelat i tre teman: Plats och tradition, Landskap med historia och Moderna kulturarv där forskningsperspektiv som till exempel historiebruk, hållbar utveckling och mångfald efterfrågas. FoU-programmet prioriterar mång- och tvärvetenskapliga projekt liksom tvärsektoriella samarbeten som involverar flera myndigheter.