Tusen år i järnåldersmetropolen Uppåkra

I Uppåkra utanför Lund breder odlingsfälten ut sig över den skånska slätten. Men i över tusen år fanns här ett rikt maktcentrum stort som en stad, med hövdingahall, tempel och mängder av hantverkshus och gårdar. Det var en unik plats i den skandinaviska järnålderns historia, betydligt större än de mer kända Birka och Hedeby, med långväga kontakter ut i världen. Än har bara ett par promille av området grävts ut, ändå har fantastiska fynd hittats som förändrar vår syn på historien.

I Tusen år i Uppåkra berättar Dick Harrison om staden som försvann och föll i glömska och ger samtidigt en levande bild av livet i Norden, så som det såg ut på sagornas och hjältedikternas tid – från förromersk järnålder till vikingatid.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har skrivit en mängd böcker i olika historiska ämnen, bland andra Jarlens sekel, som utsågs till Årets bok om svensk historia 2002, och Stora döden, som belönades med Augustpriset. Han är krönikör i Svenska Dagbladet, skriver regelbundet i tidskriften Populär historia och medverkar ofta i radio och TV.

Dick Harrison:
Tusen år i Uppåkra. En järnåldersmetropol uppgång och fall
Bokförlaget Forum
Utkom 2022

Recensioner i Svenska Dagbladet och Sydsvenskan 

Nominerad som Årets bok om svensk historia