Hur skapas egentligen historia – och kan vi lita på den? Frågan ligger outtalad i bokens titel. Författaren försöker se bakom myterna i sin släkts historia. Denna inleds på 1860-talet med en förmodad oäkta son till Norrlands beryktade träbaron J.A. Enhörning.

I centrum står flera kvinnor. Helga som aldrig gifte sig för att hon visste att hon skulle dö ung, Kristina som följde sin älskade till världens ände och nioåriga Olga som ”lånades ut” en sommar till en barnlös släkting men aldrig fick flytta hem igen. Några gick det bra för, andra inte. Malmöpojken som flydde från en tilltänkt styvfar hade tur och blev framgångsrik. Guldgrävaren som återvände efter sextio år i Amerika dog utfattig. Och Anna-Lisa, författarens mor, slets mellan det borgerliga hemmafruidealet och drömmen om något annat.

Fyra generationer passerar revy medan Sverige förvandlas från fattigt u-land till välfärdsstat. En skildring av klassresor in i den urbana medelklassen och av kantstötta familjemyter. Men det är också en berättelse om bokens tillkomst och om sökandet efter information.

Gunnar Dahl är historiker. Han disputerade på en avhandling om det italienska affärslivet på senmedeltiden. Därefter har han bland annat givit ut Flickan och löjtnanten. Två resedagböcker från 1840-talets Europa, Gud pengar och moral i affärslivets gryning samt Tage Hedqvist. En 1900-talskonstnär.

Gunnar Dahl:
Sanning, skröna och muntlig tradition – en släkthistoria
Nomen förlag
Utkom 2015