Tycho Brahe museet kan bli bäst i Europa

Tycho Brahe museet på Ven har nominerats till utmärkelsen European Museum of the Year Award. Årets pristagare offentliggörs i Alicante i början av maj.

Europas länder anmäler varje år de museer man vill skall få tävla om de tre priser European Museum Forum delar ut på sin årskonferens. Kandidaterna bedöms av en expertkommitté och de som befunnits hålla en god kvalité i förmedling av upplevelser, presentation av samlingar, sammanvägd atmosfär för byggnad och utställning och service till besökarna, går vidare till den slutomgång där tre olika priser delas ut: Europeiska rådets pris, Museum of the Year Award och Micheletti priset.

Tycho Brahe museet på Ven

– Jag är både glad och stolt över att Landskrona har ett museum med den betydelse och kvalitet att den hör hemma i ett europeiskt sammanhang med denna betydelse, säger kommunalrådet Torkild Strandberg.

– Vi på Statens fastighetsverk är mycket stolta över att museet blivit nominerat. Det ligger hårt arbete från medarbetarna bakom den vackra och innehållsrika byggnaden, kommenterar general-direktör Bo Jonsson.

Tycho Brahe museet på Ven

Bland vinnarna de senaste åren till European Museum of the Year Award kan nämnas Guggenheim-museet i Bilbao, Victoria and Albert Museum i London och Nationalmuseet i Köpenhamn. Stockholms medeltidsmuseum och Sundsvalls museum är de enda svenska museerna som har fått utmärkelsen.

(2007-01-18)