När Newton i sitt berömda yttrande sade "Jag har lutat mig mot giganter", tänkte han inte minst på Johannes Kepler och Tycho Brahe. Berättelsen om dessa två mycket särpräglade personer och deras enorma bidrag till vår förståelse av astronomin hör till de märkligaste inom vetenskapens historia.
Ingen av dem skulle ha blivit så stor utan den andre: deras arbete var för sig skulle knappast ha uppmärksammats mer an som historisk kuriosa. Ännu mer anmärkningsvärt är att båda kom fram till sina slutsatser genom att följa en väg som de egentligen trodde skulle leda någon annanstans. Men tillsammans kom deras upptäckter och deras sätt att arbeta att få stor betydelse för den moderna vetenskapens utveckling.
Historien utspelar sig i en sällsynt omvälvande period i Europas
historia, då medeltiden börjar gå över i modern tid. Boken Tycho Brahe och Johannes Kepler skildrar två excentriska män: Kepler, den fromme men fattige läraren, vars astronomiska teorier för samtiden tycktes bisarra och helt galna men vars matematiska begåvning var alldeles enastående; och Brahe, den arrogante, extravagante aristokraten, som trodde att solen rörde sig runt jorden men samtidigt gjorde de mest tillförlitliga astronomiska observationerna på sin tid!
I denna dubbelbiografi skildrar Kitty Ferguson det ödesdigra mötet, i Prag år 1600, som blev inledningen till en minst sagt stormig förbindelse mellan de två männen men också till stora framsteg i vetenskaplig förståelse.
Kitty Ferguson:
Tycho Brahe och Johannes Kepler. Ett möte som revolutionerade naturvetenskapen
Prisma
363 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i oktober 2003.