Unescos generaldirektör inviger konferens om Silverbibeln

Den visigotiska biskopen Wulfila översatte bibeln till gotiska och skapade det gotiska alfabetet. Hans 1700-årsminne firas vid Uppsala universitet med ett symposium som startar den 16 juni. I centrum står Silverbibeln, det viktigaste bevarade dokumentet som visar Wulfilas översättning. I samband med invigningen bekräftar Unescos generaldirektör Irina Bokova Silverbibelns status som världsminne.

I slutet av maj beslutade Unesco att ta upp Silverbibeln på sin lista över världsminnen. Detta kommer att uppmärksammas vid invigningen av forskningssymposiet då Irina Bokova, Unescos generaldirektör kommer att tala. I samband med invigningen överlämnas också en plakett som konfirmerar Silverbibelns status som världsminne.

– Konferensen är ett fantastiskt tillfälle att lyfta fram ny kunskap om de forntida goterna. Länge missbrukades historien om detta folk i nationella och chauvinistiska syften. Nu kan vi i stället på ett brett tvärvetenskapligt sätt spegla arvet från goterna som ett gemensamt europeiskt kulturarv, säger Anders Kaliff, professor i arkeologi och en av konferensen arrangörer.

Ett tiotal forskare kommer att senare att tala vid symposiet. Alla föreläsningar är öppna för allmänheten. Bland annat kommer Juan Miguel Ferrer Grenesche, vid Kongregationen för liturgi och sakrament i Vatikanen att tala om den liturgiska tradition med rötter i den gotiska traditionen som praktiserades av visigoterna innan Spanien blev katolskt. Han kommer under fredagseftermiddagen också att hålla en mässa i Gamla Uppsala kyrka enligt denna gamla liturgiska tradition.

En annan talare vid symposiet är den kände österrikiske historikern Herwig Wolfram, vars stora verk om goterna är en klassiker. Vid konferensen föreläser han om Wulfila som kyrkoman och folkledare.

– Konferensen kan närapå ses som ett 40-årsjubileum av Ulf Erik Hagbergs internationella konferens om goterna 1970 på Historiska museet i Stockholm, säger Lars Munkhammar, förste bibliotekarie vid Universitetsbiblioteket och arrangör för konferensen.

(2011-06-12)