Världens största släkt återsamlas i Långaryd

Långarydssläktens släktvapen

Den 12 september återförenas tusentals medlemmar av världens största kartlagda släkt, Långarydssläkten i Långaryd. Efter 34 års forskningsarbete fullbordas då bokverket i fem band med alla 208 000 spårade medlemmar av släkten. Rötterna har nu kunnat följas ännu längre tillbaka i smålandssocknarna Långaryd i Hylte kommun och Våthult i Gislaveds kommun, där förfäderna fanns redan för 400 år sedan.

Släkten är känd under hittills 16 generationer. Inte mindre än 155 000 av släktmedlemmarna är fortfarande i livet och idag utgör släkten 1,5 procent av Sveriges befolkning. Den stora släkten har satt sin ursprungssocken Långaryd, vid gränsen mellan Småland och Halland, på världskartan. Från kärnbygden har ättlingarna spridit sig till 289 av 290 kommuner i Sverige, alla 50 delstater i USA och till många andra länder i alla världsdelar. I Långaryds socken tillhör idag över 60 procent av invånarna släkten. Den kommun där det bor flest släktmedlemmar är Halmstad (15 000). I Hylte kommun tillhör 42 procent av invånarna Långarydssläkten och i hela Hallands län är andelen närmare 12 procent.

Den gemensamma utgångspunkten för alla ättlingar är bonden och kyrkvärden Nils Andersson (1620-1717) och hans hustru Börta (cirka 1631-1705) på släktgården Askebo i Våthult.

Kartläggningen av släkten inleddes 1976 av Per Andersson och sedan 1991 har Johan Lindhardt arbetat med att systematiskt kartlägga nya grenar av släkten.

”Släktskap är ju den mest grundläggande relationen mellan människor. Att ha kännedom om sina rötter och sina släktförhållanden i nutiden spelar därför en stor roll för att man skall förstå sin egen tillvaro i tid och rum. Forskningen om Långarydssläkten vill bidra med sådan kunskap till släktingarna. Många av dem har kunnat göra upptäckter av oanade släktband, till exempel med grannar, arbetskamrater och sin make eller sambo. 5 000 har gift sig eller blivit sambo med en släkting”, skriver Per Andersson och Johan Lindhardt i ett pressmeddelande.

Släkten har dubbelt upp blivit noterad i Guinness rekordbok: som den största kartlagda släkten från 1988 och för att 1991 ha hållit det största släktmötet med drygt 2 500 deltagare i Långaryd.

Mer information om Långarydssläkten och samlingen den 12 september finns på släktens hemsida.

(2010-09-11)