Världskulturmuseet Årets Museum 2009

Världskulturmuseet i Göteborg vann priset Årets museum i Sverige 2009. Vinnaren tillkännagavs under den nordiska museikonferensens i Malmö den 1 april. Priset delades ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Priset Årets museum är museisveriges viktigaste utmärkelser, säger Helene Larsson ordförande i jurygruppen Årets museum 2009. Det ska lyfta fram ett museum i Sverige som på olika plan arbetar innovativt och spännande. Vår förhoppning är att priset både ska inspirera och utmana museerna i Sverige.

Kidane Ghietahun och museichefen Margareta Alin från Världskulturmuseet i Göteborg

Kidane Ghietahun och museichefen Margareta Alin
från Världskulturmuseet i Göteborg.
Foto: Merja Diaz/Malmö Museer.

Juryns fullständiga motivering lyder:
”Världskulturmuseet i Göteborg vinner priset för sitt aktiva arbete att spegla samhällsdebatter och aktuella kulturfrågor ur ett globalt perspektiv. Museet har skapat en arena för diskussioner och reflektioner och har inte skyggat för kontroversiella och konfliktfyllda ämnen. En målmedveten satsning på unga vuxna ger museet kraft att inspirera till samhällsengagemang i ett långt perspektiv.”

Priset Årets Museum instiftades av Svenska Museiföreningen 1994 och delades ut i 12 år fram till 2005. Ansvaret för priset har nu lämnats över till Svenska ICOM som i samverkan med Riksförbundet Sveriges Museer nylanserar ”Årets Museum”. Utmärkelsen skall ges till ett museum i Sverige som visar prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet i ett nationellt eller internationellt perspektiv. De övriga två nominerade var Bohusläns museum i Uddevalla och Polismuseet i Stockholm.

Naturhistoriska riksmuseets utställning Den mänskliga resan utsågs till Årets utställning 2008. Utställningen har röstats fram av medlemmarna i föreningen Forum för utställare. Den mänskliga resan handlar om människans utveckling under de senaste sju miljoner åren. I centrum står tio spektakulära skulpturer av förhistoriska människor, som ser levande ut.

(2009-04-02)