År 1800 dominerades Sverige av ett litet adelsskikt. En nästan enväldig kung fäste sig inte mycket vid ståndsriksdagen av adel, präster, borgare och bönder. Fyra femtedelar av befolkningen levde ofta på svältgränsen, helt beroende av det primitiva jordbruket.
Men i seklets gryning kommer ångmaskinen, och nu är grunden till industrialismen lagd. Nu sker förändringar i snabb takt. Järnvägen kommer och människors liv förändras fullständigt. Folkskolan skapar ett läskunnigt folk som kan välja sin riksdag. En borgarklass med egna ritualer uppstår. Mot seklets slut börjar de växande skarorna i städernas industrier ställa krav, allt medan punschen flödar på snickarglada verandor.
Med hjälp av dagböcker, brev, tidningsmaterial, teckningar, akvareller och – från seklets mitt – foton skildrar författaren och journalisten Hans Dahlberg den omtumlande utvecklingen under de hundra år som ledde fram till det moderna Sverige. Han berättar både om Sveriges politiska utveckling och 1800-talsmänniskans liv och vardag, om modet för dagen och brunnslivet, om barnarbete och skoldrömmar, om litteraturen, inredningen, belysningen. Han
porträtterar Karl XV och Jenny Lind, den driftiga Wilhelmina Skogh såväl som Immanuel Nobel och många andra män och kvinnor som kom att forma sin tid.
I boken finns hela tematiska uppslag från livets alla skiften. De viktigaste händelserna år för år återfinns i kalendarier genom hela århundradet. Vårt 1800-tal är en uppföljare till Hundra år i Sverige som kom ut 1999.
Hans Dahlberg:
Vårt 1800-tal. Hundra omvälvande år
Albert Bonniers Förlag
259 sidor, inbunden, illustrerad.
Utkom i september 2003