Vasaskeppets 4 000 bultar utbytta

Den sista bulten byts. Foto: Vasamuseet

Den sista bulten byts. Foto: Vasamuseet

Tidigare i veckan byttes den sista gamla järnbulten på skeppet Vasa inom ramen för ett forskning- och utvecklingsprojekt mellan Vasamuseet och företaget Sandvik. Efter sju års arbete och över 4 000 byten av rostiga järnbultar till specialkonstruerade höglegerade bultar från Sandvik, har Vasa lättat med åtta ton och ett intensivt arbete är nu slutfört.

Nu inleds ett helt nytt kapitel för skeppet, med bultar som håller i minst 150 år till. När Vasa bärgades 1961 – efter 333 år på botten – hade de ursprungliga bultarna rostat bort, och ersattes av nya. Men även bultarna från 1960-talet rostade. Bultarna var tvungna att bytas ut – en efter en.

– För att kunna bevara Vasa för framtiden var vi tvungna att byta bultarna. Förutom att rostangreppen försvagat bultarna har rosten orsakat kemiska reaktioner som gjorde att träet i skeppet bröts ned, säger Lisa Månsson, chef för Vasamuseet.

Vasamuseet och Sandvik har tillsammans utvecklat lösningen med specialkonstruerade, höglegerade bultar i ett samarbetsprojekt som startade år 2011. De nya bultarna har inte bara gjort skeppet lättare och mer stabilt, med rostfritt stål är det dessutom minimal risk för kemiska reaktioner i träet.

– Vårt mål är att bevara Vasa i tusen år. Genom att byta ut de gamla rostiga bultarna har vi nu lagt förutsättningar för att även kommande generationer får möjlighet att uppleva skeppet Vasa och engageras av hennes rika historia, avslutar Lisa Månsson.

(2018-05-13)

Se även: Vasa skall få nya bultar (2011-03-10)