Vem behöver en by?

Den arkeologiska undersökningen i Kyrkheddinge sydost om Lund utgjorde starten för många frågor. Vad är förklaringen till den massiva bybildning som skedde under medeltiden och som kom att prägla det skånska landskapet under hela förra millenniet? Var byn ett ideal, för vem i så fall?

Under de två senaste decennierna har en rad bytomtsundersökningar utförts i Skåne. Av olika skäl är få av dessa publicerade och synteser där forskningsfronten flyttats fram är ännu mer sällsynta. Undersökningen i Kyrkheddinge 1995 har nu fått en fyllig redovisning och vetenskaplig bearbetning där resultaten sätts in i ett vidare sammanhang och nya perspektiv förs fram.

Centralt i huvudförfattarens syntes är en ny syn på förhållandet mellan stad och by under medeltiden. den tidigmedeltida bybildningen ses som intimt sammankopplad med urbaniseringen och även till stora delar sprungen ur likartade strategier och processer.

Bidragen från medförfattarna fördjupar insikterna i keramikmaterialets praktiska och sociala roller liksom de historiska källornas indicier angående ägarförhållanden och social struktur samt till sist kart- och arkivmaterialens utsagor om den agrara organisationen.

Katalin Schmidt Sabo:
Vem behöver en by? Kyrkheddinge, struktur och strategi under tusen år
Riksantikvarieämbetet
183 sidor, häftad, illustrerad
Utkom 2001