Vikingar på Historiska museet

I juni öppnar Historiska museet utställningen Vikingar. Med sina 900 kvadratmeter och mer än 4 000 originalföremål kommer den att bli en av sommarens stora turistattraktioner i Stockholm, hoppas museet.

En utställning om vikingar har länge saknats i Stockholm, men efter en omfattande renovering av lokalerna samt konservering av tusentals föremål kan Historiska museet nu åter öppna portarna till en spännande forntid.

– Historiska museets styrka är vår stora samling av arkeologiska fynd och det är kring dessa vi bygger utställningen, säger Leif Jonsson, projektledare för Vikingar.

– Arkeologin ger oss spår, men inte hela sanningen. Därför har vi valt att ge utställningen en mer estetisk karaktär. Kronologin har övergivits för tre teman som gör det lättare att första vikingatiden, säger Jonsson.

Ett nytt samarbete med Ericsson Radio Systems och Birka Energi ger Historiska museet möjlighet att utnyttja ny digital teknik och trådlös kommunikation. Det skall göra att det blir möjligt att anpassa utställningen till varje besökare och på sikt hoppas Historiska museet kunna skapa ”museet utan väggar”.

(2001-04-25)