Vikingatidens vagga

Året var 793. Plötsligt dök plundrande nordbor upp vid det engelska klostret Lindisfarne, och därmed inleddes vikingatiden. Förvåningen och fasan var stor eftersom angriparna var så bekanta. Germanfolken kring Nordsjön och Östersjön hade nämligen delat samma kultur i århundraden – men så förvandlades köpmännen från norr till rasande kämpar. Hur kunde det gå till?

Redan före vikingatiden hade nordborna byggt upp en framgångsrik handelsorganisation. Eliten levde ett liv i lyx. Man omgav sig av praktfulla vapen, elfenben från Afrika, röda granater från Sri Lanka och glasbägare från frankerriket. Från norr kom pälsverk som på floder och kamelryggar nådde ned till Kalifatet. Världen öppnades alltmer, skeppen fick segel och stora handelsplatser grundades i Skandinavien.

Utan kunskap om den här tiden – vendeltiden – är anfallet på Lindisfarne och det som hände sedan svårt att förstå. I Vikingatidens vagga presenteras en av de mest mytomspunna och och minst kända epokerna i vår historia. Genom spektakulära arkeologiska fynd och nya läsningar av gamla texter framträder åren 550–800 som både förfärande och fascinerande.

Kristina Ekero Eriksson är vetenskapsjournalist med ett förflutet som arkeolog och intendent på Historiska museet i Stockholm. Tidigare har hon skrivit Årstafruns dolda dagböcker och Gamla Uppsala. Människor och makter i högarnas skugga samt Vikingaliv, tillsammans med Dick Harrison.

Kristina Ekero Eriksson:
Vikingatidens vagga – i vendeltidens värld
Natur & Kultur
Utkom 2021

Utsågs till Årets bok om svensk historia 2021.