Magnus Ladulås upplyft ur graven

Magnus Ladulås, kung i Sverige 1275-1290, är på undersökning på Karolinska universitetssjukhuset. Ett urval av benen från hans grav i Riddarholmskyrkan har transporterats till Huddinge. Röntgenöverläkare Rolf Skuncke och Ingrid Bergström, biträdande överläkare vid steoporoscentrum, skall göra undersökningar av kungens ben som kanske kan avslöja vad han led av.

I Magnus Ladulås grav ligger benen från fem män och två kvinnor. Den öppnades senast 1915 av arkeologen Martin Olsson. I ett åttonde skrin finns de mindre ben som man inte kunde koppla ihop med något av de sju kranierna. Läkaren och forskaren Carl M Fürst beskrev en förändring i kungens ben som tydde på sjuklighet, men då räckte inte metoderna till för att säga vad det handlade om. Sjukliga förändringar i skelettet kan bero på benskörhet, men kan också vara tecken på hjärtsjukdom, stora åderbråck, köld- eller brännskador, eller tuberkulos.

Undersökningarna på Karolinska är en del i ett riksomfattande projekt där man studerar benskörhet och artrit i ben från medeltida gravar i Sigtuna, på Gotland och i Skara- Varnhemområdet. Arkeologer, osteologer och medicinare samarbetar för att lära sig mer om livsvillkoren för rik och fattig under medeltiden.

(2011-04-15)

Se även Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan öppnas (2011-04-11)